Bland antikviteter på Östermalm

Som samlare av antikviteter eller äldre böcker får man ofta tillfälle att besöka Östermalm i Stockholm. Här, och i närliggande Vasastan, finns flera av landets bästa antikhandlare. Men de riktiga skatterna gömmer sig inne i lägenheterna.

Vad utmärker en riktig samlare? Det är framför allt två saker: en god ekonomi och ett visst mått av excentricitet. Därför är samlarna flest där inkomsterna är högst, och kanske framför allt där det finns gamla pengar. Därför torde samlarna vara flest på Östermalm, åtminstone per capita. På Östermalm som helhet bor 37 000 personer, men hur många av dem som är samlare är okänt.Härifrån drivs också sajten Collra, av samlare för samlare.

Vad samlar östermalmsborna då på? Troligen samma saker som svenskarna i stort: frimärken, porslinsfigurer, Star Wars-lego och kapsyler. Men kanske är det lite vanligare med samlingar av sådant vi förknippar med överklassen just i denna stadsdel. Vad är då detta? Det kan röra sig om gamla vapen, gamla medaljer, klockor och sist men inte minst konst. På Östermalm finns troligen fler gallerier än någon annanstans i Sverige, och det går att köpa allt från verk av Salvador Dalí till nyskapande samtidskonst. 

Mäklare Östermalm

Lägenheter på Östermalm

Det är naturligtvis svårt att kunna se en samling på Östermalm, om man inte känner en samlare som bor där. Ett sätt kan vara att gå på visningar av lägenheter. Oscarsmäkleri.se är en sajt att hålla ögonen på av denna anledning. Det är en mäklarfirma som specialiserat sig på just Östermalm. Många av de objekt de förmedlar säljs utan öppna visningar, eftersom mäklarna har ett register med presumtiva kunder. Men när Oscars arrangerar en öppen visning kan det finnas möjlighet att spana in en och annan dyrgrip. 

Dessutom är de lägenheter som förmedlas av Oscars ofta något utöver det vanliga även i sig själva, med högt i tak, dubbla spegeldörrar, jungfrukammare, serveringsgångar och annat som ger en air av forna tiders Östermalm. En upplevelse helt i egen rätt, även utan konst eller andra samlarobjekt.