Hur får man plats med sin samling?

Förr eller senare får alla samlare problem med utrymmet hemma. Som tur är har det blivit enklare att få tillstånd för att göra en tillbyggnad, men det är inte ett alternativ som står till buds för alla.

Samlingar har en tendens att växa. Och växa. Och växa. Detta är ingen nyhet för erfarna samlare. Man drabbas helt enkelt av samlardjävulen. Frågan en skivsamlare. Det kanske börjar med att man vill ha alla album, sjuor och eventuella maxisinglar från en viss artist. Snart vill man även ha Japanpressar, bildskivor, flexi och Record Store Day-upplagor. Men vad gör man när samlingen sväller över alla bräddar?

Tillbyggnad och andra lösningar

Det finns flera möjliga lösningar på problemet med en samling som tar för stor plats.

Samlarobjekt

Några alternativ är att 

  1. Flytta till en större bostad. Detta är inte alltid lätt. I storstäderna kan det vara svårt, för att inte säga omöjligt. Om man bor på en plats som man har en stark känslomässig koppling till kan det också vara svårt att flytta.
  2. Hyra ett förråd. Detta är dock mindre kul om du vill kunna ha nära till dina samlarobjekt, t.ex. kunna lyssna på skivorna närhelst andan faller på.
  3. Sälj av de objekt du gillar minst. Detta kan inbringa en hel del pengar om du samlar på något åtråvärt. Men om du samlar på kapsyler eller tavlor med fiskargubbar kan du inte räkna med att tjäna några slantar. Dessutom kanske du mister några av dina favoriter.
  4. Gör en tillbyggnad. Detta fungerar om du bo i ett småhus, inte om du hyr en bostad. Du kan göra en tillbyggnad på upp till 15 kvadratmeter utan att ansöka om bygglov. Reglerna varierar från en kommun till en annan, så bäst är att ta reda på vad som gäller just där du bor. Om du är hemmahörande i stockholmsområdet hittar du en hel del information på https://tillbyggnad.net/.