Kan man samla på toalettstolar?

Det mesta kan vara samlarobjekt, det är nog de flesta överens om. Samtidigt kan föremål bli så skrymmande att det är svårt att få plats med någon vidare samling av dem. Detta kan gälla gamla vagnar, bilar och andra fordon, och även saker som toalettstolar och bidéer. De senare får ofta stryka på foten när badrum renoveras, men det finns de som ser ett värde i gamla vvs-produkter.

Hur ska ett badrum se ut? Det finns många olika uppfattningar om det. Vissa vill ha det vitt, möjligen med inslag av grått och svart. Andra vill ha det pastellfärgat, medan ytterligare andra inte har något emot 70-talets murriga färger, som gärna kombinerades med en bidé, en toalettstol och ett handfat som matchade varandra. Färger som ockra, pistagegrön och turkos var inte ovanliga i dessa sammanhang. 

Vid en badrumsrenovering i Stockholm, eller i någon kranskommun som Täby, är det vanligt att denna typ av inredning rivs ut för att kasseras. Men det händer att någon är där och tar hand om wc-stolen, handfatet eller kanske t.o.m. bidén. Det kanske inte går att hävda att de blivit samlarobjekt, åtminstone inte ännu, men visst finns det samlingar.

Blir toalettstolar samlarobjekt?

Ett exempel är Leva Kungslador, strax söder om Visby, som inrett sin toalett med wc-stolar och handfat från det glada 70-talet. Och även om en turkos bidé, ett dito tvättställ och ett dito badkar finns i ett av de badrum som aspirerar på titeln “Umeås fulaste” så skulle nog vissa säga att det snarare rör sig om ett av de mest kultiga.

Toalettstolar kommer kanske inte att bli samlarobjekt på samma sätt som Stig Lindbergs porslin eller Josef Franks textilier. Men med tanke på att svenskarna blir allt mer nostalgiska, och att intresset för byggnadsvård och återbruk ökar, kommer vi troligen snart att se fler och fler lägga ut toastolar i olika färger till försäljning. Kom ihåg var ni läste det först.