Leksaksbilar

Leksaker som samlarobjekt

Det finns många kategorier av samlande, vilket nog knappast förvånar någon som regelbundet besöker vår webbplats. Inom varje kategori finns det också vanligen flera underkategorier. Det är fallet med exempelvis samlande av leksaker. 

Om du frågar någon samlare i din närhet vad hen samlar på kommer du troligen inte att få svaret “porslin” eller “cyklar”. Snarare kommer hen att svara någonting i stil med:

  • “Porslin från Gustavsberg designat av Stig Lindberg”.
  • “Italienska racercyklar från perioden 1950-1953”.
  • “Handsmidda svenska snickaryxor”. 

En samlare väljer vanligen att samla på något väldigt specifikt. Det finns flera anledningar till detta, men det går inte att blunda för att ekonomi och utrymme är viktiga faktorer. Detta märks även när det handlar om leksakssamlande. Någon kanske samlar på Bearbrick-figurer, en annan på leksakstraktorer från Farmingtoys. 

Vilka leksaker är mest värdefulla?

Leksakssamlingar kan säljas för riktigt mycket pengar, och det finns leksakssamlare som är så kända att de är riksbekanta. De flesta som samlar på leksaker är dock, precis som alla andra samlare, vanliga människor som det inte skrivs om i tidningarna. Möjligen kan de porträtteras i samband med mässor och liknande, som i det här reportaget.

Finns det leksaker på marknaden idag som kommer att betinga ett högt pris i framtiden? Ja, med största sannolikhet. Under 1990-talet fanns en stor efterfrågan på 70-talets Star Wars-leksaker, eftersom de som mindes dem från sin barndom blivit tillräckligt köpstarka för att kunna betala stora summor för dem. Helst skulle de fortfarande vara kvar i sin originalförpackning. 

Många samlar idag på verklighetstrogna och skalenliga lastbilar, traktorer och andra arbetsfordon i leksaksformat. En del väljer att måla dem så att de ser ut precis som fordonen från riktiga åkerier. Det är dock svårt att uttala sig idag om vad som kommer att vara värt mest i framtiden: en Siku traktor i obruten förpackning, eller en Bruder lastbil målad som en DHL-långtradare.